Gunilla såg en krokig flaggstång

När Gunilla* som vanligt tittade ut genom fönstret hade flaggstången ändrat form. När hon blundade med sitt högra öga blev det ännu tydligare: flaggstången var helt krokig. Hur kan metall böja sig på det sättet, tänkte Gunilla innan hon insåg att det nog var något annat som hade förändrats.

Upptäck synförändringen – rädda synen

Gunilla kontaktade sin optiker, fick remiss till en ögonläkare som skickade henne vidare. Men det hade gått för lång tid mellan upptäckt och behandling. Åldersförändringarna i det vänstra ögat gick inte att behandla och synförändringarna blev permanenta.

Som tur var hade Gunilla fortfarande ett friskt öga. Därför kunde hon fortsätta köra bil och gör allt det andra som blivit viktiga delar av hennes liv. Att sjunga i kyrkokören, läsa Strindberg, cykla och odla rosor i trädgården.

Regelbundna syntest

Två år gick och Gunilla hade anpassat sig väl till livet med begränsat synfält och synförändringar på ena ögat. Men under hösten märkte hon hur förändringarna i det andra ögat kom smygande. Vid det laget hade Gunilla på inrådan av sin ögonläkare klistrat upp ett rutmönstrat papper (ett så kallat Amslerkort) på badrumsspegeln. Varje morgon testade hon om rutorna såg ut som de skulle. Men en morgon klarade hon inte testet. Den här gången väntade hon inte utan agerade direkt. Tack vare tidigt insatt behandling gick synen på det tidigare friska ögat att rädda.

Sedan dess går Gunilla på kontroll varje månad och hon tittar på Amslerkortet varje morgon. Det gäller att vara vaksam och vaken om man ska rädda synen.

* Detta är typfall som bygger på samlade erferenheter från ett flertal patienter